Om NLP

Hvad er NLP?

Alle ser deres version af verden

Uanset om det er en af dine søskende, en nær ven eller en komplet fremmet, så har de alle deres egen model af hvordan verden ser ud. Hvordan den er skruet sammen og hvad der er rigtigt og forkert.

Når vi som terapeuter arbejder med NLP, så er en af forudsætningerne at have total respekt for din version af verden.

Det er ikke vores job at komme med gode forslag til en slankekur, hvad du burde spise eller ikke spise – men vores job at hjælpe dig til at se, hvad der er den rigtige løsning for dig og din verdensmodel.

Fokus på målet og dine ressourcer

Du har sikkert hørt det før, det med at hvis man tænker positive tanker, så sker der også kun positive ting.

NLP er en psykologi der er baseret på vores sanser og nervesystem (neuro), vores sprog (lingvistisk) og måden vi bearbejder vores indtryk gennem disse (programmering).

I terapien hjælper NLP der til at blive klar over, hvad der skal til for at nå dine mål eller slippe uønskede tanker eller adfærd.

NLP handler om at blive bevidst om din programmering. Hvilken adfærd du har i bestemte situationer, hvilken ubevidste strategier som du har tillært dig i løbet af dit liv. Ved at blive bevidst om hvordan du agerer, får du også muligheden for at ændre dem. I forhold til dig selv og måden du interagerer med verden på.

Overbevisninger! Er det sandt?

Jeg kan godt!

Prøv at tænke tilbage på nogle af dine minder fra din barndom. Find så en begivenhed fra din barndom, hvor du fik at vide at det kunne du ikke eller det duede du ikke til.

Oplev nu denne situation så fuldt ud som muligt. Oplev hvem der er i rummet, hvilke farver der er eller om det er sort/hvid. Og om der er nogle lyde og hvilke følelser du mærker ved at stå i situationen.

Du har nu mulighed for at give slip på den overbevisning du har i situationen. Tag den følelse du mærker allermest, læg mærke til hvor den sidder i kroppen og hvilken form den har. Stol på at dit udbevidste sind, nok skal fortælle dig dette.

Oplev nu at du flytter denne form, ud af din krop, ud foran dig. Flyt den et sted hen der giver mening for dig. Ud af vinduet, ud af dit synsfelt eller måske pakket væk i en kiste.

Vend så tilbage til situationen, nu helt uden denne følelse og læg mærke til, hvad der er muligt for dig nu.

Du kan godt!

 

Bevis din overbevisning!

Overbevisninger er til på både godt og ondt. Vi har masser af overbevisninger i vores dagligdag. Ting som vi tror på at vi kan og ting som vi ikke tror på vi kan. Det er ikke kun hvad vi kan og ikke kan, det er også overbevisninger om, hvordan andre mennesker er; vores venner, vores familie eller blot de mennesker du møder på gaden.

Der er som så ikke noget galt med at have en overbevisning, men en overbevisning kan være en kraftfuld forhindring for dig, i at nå dine mål og lave en positiv forandring i dit liv. Det kan være særdeles hårdt for dit selvværd, hvis du gentagne gange på en dag tænker negative overbevisninger/tanker om dig selv og din formåen.

I NLP kan vi arbejde med disse overbevisninger. De overbevisninger som kan være grundstammen i din forhindring til at nå din bjergtop. Det handler kort og godt om, at finde ud af om en overbevisning er 100% sand. Er den ikke det, men har du måske troet at den var, så åbner det måske nye muligheder. Tag f.eks. en overbevisning som hedder “jeg kommer altid for sent”, det kunne også være at “jeg kommer altid for sent op”. Uanset hvilken én, så er det en overbevisning og det at du gør den sand, kunne f.eks. avle flere overbevisninger. “jeg har ikke styr på det”, “jeg er uprofessionel”, “jeg er ikke ligeså god som min bror”.

Men begynder vi at stille spørgsmålstegn ved den 100% sandhed, så begynder det måske at se helt anderledes ud. “Kommer du altid for sent?”, “nej, i mandags kom jeg til tiden”. Pludselig er den sandhed der tidligere var givet, ikke 100% sand længere. Det åbner muligheder, for hvis det ikke er altid, hvad er det så jeg gør mandag, som er anderledes?

Hvordan kan jeg glemme en fobi?

Fobi or not fobi

Lad mig starte med at svare på, om du kan blive fri for den fobi du render rundt med. Svaret er ja! Selvom du måske ikke logisk kan huske et tidspunkt, hvor du var fri for din frygt omkring edderkopper, dårlig lugt, en flyvetur eller en anden af de over 500 registeret fobier, så besidder du evne til at slippe den irrationelle frygt.

Hvad er en fobi?

Slår man op i en ordbog, så betyder en fobi at have en sygelig angst eller afsky for noget bestemt*. Uanset hvad det bestemte end måtte være, så er en fobi en adfærd, som ikke altid helt stemmer overens med det man står overfor. Tager man flyskræk, en af de mere kendte fobier – så kan man hive lige så mange fakta op omkring, hvor sikkert det er at flyve og at det er mere sikkert end at gå en tur, uden at det vil have nogen større indflydelse på de fleste som lider af flyskræk.

I NLP kan der arbejdes meget effektivt med fobier, hvis du er motiveret for at give slip på den og din frygt. Fobier kan nemlig både være noget man har fået i løbet af livet, men det kan også være arveligt. Arvelig i den forstand, at det kan være tillært gennem dine forældre, dine søskende eller andre personer som du var tæt på i din barndom. Det kan være noget som måske dengang var meget smart at have, en strategi for at opnå opmærksomhed, eller en anden bestemt ting.

Ligeså irrationel som en fobi kan være, ligeså irrationel kan måden du har fået den på være. For det logiske sind giver det måske ikke mening, men for det ubevidste sind som vi arbejder med i både NLP og i Hypnoterapi, hviler den forbindelse mellem det objekt som du er fobisk for og din adfærd/reaktion. Du kender både objektet og din adfærd andetsteds fra. Men i det ubevidste, i hjernen, er der dannet en forbindelse mellem de to. En forbindelse som hvis bliver kigget på af dine voksne briller, din voksne logik – ikke længere giver mening. Gennem det terapeutiske arbejde kan du lære at bryde og skifte forbindelsen ud med en ny. Noget som kan skabe nye muligheder for dig.

* Kilde: https://ordnet.dk/

Kontakt os

Det er helt uforpligtende

Uanset hvad du måtte sidde derude med og uanset hvilken tvivl, du måtte have omkring om hypnoterapi er noget for dig, så skal du være velkommen til at kontakte os.

Vi vil faktisk gerne tilbyde der en helt gratis og uforpligtende snak omkring din udfordring, eller dit ønske og en vurdering af, om hypnoterapien kan løse din udfordring eller hjælpe dig i mål med dine ønsker.

Book en gratis 10 min samtale om dig